Stressade hästar kan få nackproblem

– Man kan väl säga att jag och min kollega Lena Rosqvist, som även hon arbetar som diplomerad equiterapeut med kiropraktisk inriktning och som akupunktör, har gjort ”början till en studie”. Det handlar om ett 50-tal hästar vi har sett, där den gemensamma nämnaren är upphängda slowfeeding-nät.

– Det handlar oftast om hästar som stressar när de äter. De river och sliter, plockar och drar hela tiden med maten i nätet. Hos lugna hästarna som står och småäter lite, och tar en tugga då och då, där har vi inte upplevt samma påverkan alls.

Så du har inte märkt det här hos alla hästar med nät?
– Jag upplever att det främst handlar om ”stressade” hästar.

Charlotta Lindgren, diplomerad equiterapeut med kiropraktisk inriktning, samt akupunktör.

Se hela artikeln ”Kan finmaskiga hönät ge hästar nackproblem?” publicerad på Hippson.se, 23/02/2015.

27

4 kommentarer

  1. Intressant artikel, ska vidarebefordra den till en kompis jag har vars häst just har problem med nacken. Kan ju absolut vara något att fundera på i alla fall.

    1. Ja! Det tror jag verkligen kan vara en hint. Har man nät, en oroligare häst kan det sluta med nackproblem. Jag är inte emot småmaskiga nät, snarare är jag för de i många fall. Däremot är det viktigt att de placeras så att individen mår bra av det – annars har funktionen ingen mening för sitt ändamål. Jag hoppas det går bra för din kompis häst.

  2. Mycket bra inlägg! Tycker många blir “ingen häst kan gå med hönät, alla hästar får nackskador av det!!!”, men så är ju inte fallet, så länge hästen inte blir stressad av själva hönätet eller ätandet i sig (eller att maten hänger långt upp i skyn tex) så bör ju inga nackskador uppstå. :)

    1. Jag kan enbart instämma Sandra! :)
      Vad roligt att du har hittat hit och lämnar ett litet hovspår. Tack så mycket för det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.