Pau D’Arco te

Från den inre barken av Lapachoträdet får vi Pau D’Arco teet. Barken har använts som mineraldryck och naturmedel i Sydamerika i generationer. Hästar drabbade av strålröta eller mag- och tarmproblem har fördel av teets innehåll. Teet hjälper kroppen att behandla angrepp av svamp, sporer och virus. Barken har antibiotiska egenskaper, dämpa mindre inflammationer, har omkring 20 mineraler och mycket annat nyttigt som naturligt bygger upp inre balans.

När hästen får i sig ett överskott av kylhydrater (socker och stärkelse) övergöds svamp och bakterier som redan finns i hästens normalflora. Har hästen dessutom nedsatt immunförsvar av någon anledning är risken större att det här till sist rubbar tarmfloran och hela systemets olika funktioner kan sättas ur spel. Pau D’Arco teet behandlar den här form av obalans i hästens mag- och tarm där största delen av immunförsvaret byggs upp och arbetar. Det är därför barken kan behandla symtom som exempelvis fång, eksem, rötangrepp och dämpar inflammationer i exempelvis ögon.

Pau D’Arco tee till häst (1 portion/dag)

  • 4 dl vatten i en kastrull
  • 15 g (ca ½ dl) bark från påsen ska tillsättas direkt i vattnet
  • Ställ kastrullen med vatten + te på spisplattan, låt sjuda i ca. 10 minuter
    Inte koka och inte över 90°, då förstörs mycket av det viktiga innehållet!
  • Ställ av kastrullen, låt teet svalna
  • Ge barken ensamt eller blanda i foderbyttan

Tips!
· Ge gärna tevattnet. Hur mycket beror på hur blött foder hästen tycker om.
· Det går bra att tillreda portioner för flera dagar om du förvarar det svalt och mörkt i tätt sluten flaska/burk.

Om hästen har mindre eller mer symtom går det att minska eller öka mängden – gör detta med försiktighet och börja alltid med en successiv infasning från början.

En kur är 1-2 veckor. Jag rekommenderar minst 1 veckas uppehåll om flera kurer ska ges efter varandra. Utrensningssymtom är fullt normalt och skadar inte. Det kan vara diarré, rinniga ögon, ödem/svullnad, mjäll/skorv i huden. Tänk på de organ som avgiftar kroppen är först och främst; huden, lungor, njurar och tarmarna. Nödutgångarna är ofta tårkanalerna eller små “punkteringar” i huden (kan liknas med små sår). För kraftiga utrensningar blir obehagligt och exempelvis diarré i flera veckor på grund av utrensning är inte rimligt. Anpassa mängden bark och tevatten efter hästens respons och behov.

Jag köper 300 g Pau D’Arco te från Apotea.

4 kommentarer

    1. Jag kan varmt rekommendera det, utan tvekan. Jag har precis gett mina hästar en till kortare kur, för att stötta upp lite nu när det är mycket lera och blött ute. En liten svag utrensningseffekt – sedan hände inte så mycket mer. Förmodligen är deras kroppar relativt balanserade och då var det kanske bara skönt att bli av med lite svamp och slagg som behöver ut annars.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.