Fördelar med boots

Jag får ofta frågor som;


→ Vad är det du har på hästens fötter?
Det är en annan form av hovskydd som du kanske inte är van att se, eftersom järnskor fortfarande är det vanligaste att spika i hästars hovar.

→ Vilka boots använder du?
De jag använder idag heter Easyboot Mini, storlek 3. Tidigare har vi använt Equine Fusion All Terrain och är mindre nöjd med dem.

→ Är dem bra?
Ja! Både EF All Terrain och Easyboot Mini är bra på sina olika vis. Låt mig jämföra dem åt er.

» Equine Fusion All Terrain:
+ Mjuk flexibel sula
+ Lätta att ta av/på
+ Sitter åt hoven
+ Snygga
+ Går att dubba

– Kardborreknäppningen har varit klen på 3 av 4 boots hos oss och har släppt från sitt fäste på grund av spänningen i booten som blir i rörelse
– Kardborreknäppning uppåt som vid rörelse lätt kan slås bort från sitt fäste
– Dubben åker ur på grund av för mjuk sula
– Lever inte upp till sitt pris, avrundat, 1000 kr per boot.

» Easyboots Mini:
+ Något stadigare och MER sula
+ Kardborreknäppning, läggs som omslag vilket gör det extremt svårt att “lyckas” slå upp knäppningen = mindre risk för att den snurrar runt/flyger av (dock inte gjort något av det hos oss)
+ Mycket lätta att ta av/på
+ Sitter åt hoven
+ Snygga
+ Lever upp till sitt pris, avrundat, 500 kr per boot.
+ Går att dubba

– … Hm, finns nog ingen nackdel.


Utöver det här har alla mina boots klarat av; gräs, högt snårigt ängsgräs, snö och halka, djupt vatten och kraftigt lerbad, skogsterräng, asfalt, grusväg och sprängsten. Har jag glömt något? Tror inte det. Använder mina Easyboots Mini ca. 30-40 km i veckan och Cadon ska strax trappa upp träningen (ser alltså inga hinder med det!).

Jag strävar efter att ha funktionella barfotahästar som får vara just barfota, men vid behov skyddar jag med boots. Det är för mig det viktigaste att veta varför jag skyddar och under tiden som jag inte skyddar jobbar med att rehabilitera problematiken. Att skydda med boots är för mig bättre, eftersom du undviker sömtryck, sömstick, att hovväggen ensamt bär hästens kroppsvikt och hämning av stötdämpningen. När en skyddar med boots skyddas hela undersidan av hoven, runt om och du låter fortfarande hoven arbeta som den är skapt. Det är övervägande fördelar! ♥

Lovisa Ivarssons foto.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.