Placering av hackamore

Hur ska ett hackamore sitta på hästens huvud?


Det är viktigt att ställa in varje typ och form av huvudlag korrekt för att få önskad effekt och påverkan. Samt att hästen ska känna sig bekväm. Med ett hackamore är det minst lika viktigt på grund av dessa faktorer;

 • Hackamore består av nosdel, hakrem, sidostycken, nackstycke och ibland även pannband och kindrem. Hackamoret är ingenting utan dess skänklar som länkar nosdelen och hakremmen. Skänklarna kan vara olika långa och korta, smala och kurviga, enkla och dekorativa.
 • När du använder skänklarna bildas en hävstångseffekt, vilket betyder att hästen får 2 signaler vid töm-/tygeltag:
  ⇒ Tryck på nosdelen ber hästen vinkla bak huvudet.
  ⇒ Tryck i nackremmen ber hästen vinkla ned huvudet.
 • På grund av hävstångseffekten (de 2 nämnda signalerna) i skänklarna roterar dem följande:
  1) Skänkelns övre del åker mot kindbenet.
  2) Skänkelns nedre del åker in mot hästens kropp.
 • Hästens luftvägar är känsliga för att täppas till och nosbenet är känsligt för allt för mycket dramatik. Jag har aldrig i mitt sökande hittat vetenskaplig grund för påståendet “att knäcka nosryggen” vid användning av hackamore. Så, om du någon gång råkar ta i för hårt med handen är det inte katastrof – men, kom ihåg att hästen känner sig fram med sina känselhår kring mulen eller när en fluga landar på dess rumpa. Dem känner också din sinnesstämning och en häst gör oftast allting för allas bästa. Så ta en lektion eller två med hackamoret, skola in signalerna och dubbelkontrollera att kommunikationen leder till ett gott samspel.

Därför är det viktigt att ett hackamore placeras på följande vis:

 • Nosdelen ska sitta ungefär 2 fingrars bredd från kindbenet. Då skaver inte skänkeln mot kindbenet och du är långt ifrån den känsligaste skelettdelen på hästens nosrygg.
 • Hakremmen ska spännas så pass att det inte hasar upp eller är överrörligt om mulen. På så vis får ni ett tydligt huvudlag som inte skaver eller irriterar.
 • Använd anpassade skänklar utifrån behov och syfte. Längre skänklar innebär såklart kraftigare hävstångseffekt.
 • Om du planerar att använda hackamore flitigt – införskaffa gärna anatomiska delar till huvudlaget. Det gör att rätt signaler inverkar där det ska.

På mina små hästvänner, där allting är väldigt litet och marginalerna är små, har jag löst det så här; en nosdel som gör att skänklarna hamnar längre bak. Vid rotation hamnar dem inte mot kindbenen, täpper inte till luftvägar eller trycker på smalaste delen av nosbenet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.