Bygga flakvagn | DIY Urhästen – del 1

Jag minns min barndom i stallet som; en ljuvlig gungande och ryckande känsla från att sitta i en redig och robust vagn. Knarrande och gnisslande. Tvåaxlad flakvagn som då dras av en större häst än minishetlandsponnyn, haha. Att sitta lågt, nära till ljudet av hovklapper och frustningarna från en nöjd häst – som får dra och älska det för vad det är.

För mig innebär körningen inte bara att träna i en smidig rockard, som för övrigt ger en kanontrevlig variant av körning. För mig är det… hela helheten. Att gunga med till en härlig känsla av att hästen drar och arbetar i sin skritt. Eller flåsar på i sin trav. Allra helst är det en riktigt inbiten körhäst som är självständig där fram. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det för att inte trampa mig själv eller andra på tårna – det finns inga som helst fel med att köra rockard (eller någonting annat heller för den delen). Det är bara en helt annan körning och känsla för mig.

Idag har jag tre minishetlandsponnyer, eller jag får väl se vart Odette stannar när hon är färdigvuxen, men ändå. Det är små hästar, med extremt mycket kraft i sig bara dem får rätt rustning och förutsättningar. Det är ganska svårt att hitta lämplig utrustning som huvudlag och selar, men det har varit långt ifrån omöjligt. Att hitta en flakvagn i lämplig storlek – det har känts omöjligt.

Skam åt den som ger sig! Jag har hittat mitt perfekta flak och det sjuka var att det stod bakom hörnet hos en nära släkting. Det finns lite att göra och jag tänkte att du ska få vara med på resan. Välkommen ombord – här har ni första delen, första steget, till drömmen.

Jag kommer att få hjälp med att planera och arbeta med flaket så att det blir bra. Min hjälpande hand vet inte exakt när han har tid, men första insatsen blir inte riktigt förrän om en-två veckor.

Det som ska göras är bland annat att;

  • Låsa bakhjulen (fyrhjulsdrift just nu)
  • Installera handbroms
  • Sedan ska den kortas av till ca. 150 cm lång
  • Plankorna ska bytas till någonting nättare för att lätta upp den ytterligare
  • Sist men inte minst montera dit skaklar med svängel för att jag ska kunna ha vår nuvarande sele med lösa bröstan. Skaklarna ska monteras på ett sådant vis att vi i framtiden ska kunna köra par. Drömmen att kunna köra Orchidéa och Odette när tiden är kommen! 

Urhästens foto.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.