Ett sofistikerat samspel

Om man kommunicerar med vilda hästar, talar de sällan om ledarskap. Men de talar ofta om överlevnad. För ett flyktdjur är det nödvändigt att i god tid upptäcka en eventuell fara, och när så sker, redan vara i rörelse. Då allt detta händer inom loppet av en sekund, finns det inte tid för tvivel eller inbördes osämja. Varje flockmedlem måste veta sin plats. 

Ur ett mänskligt perspektiv har vi studerat det här beteendet och valt att kalla det för rangordning. Genom att göra det förutsätter vi att täthästen är gruppens ledare. Vi antar att denna häst är den snabbaste, starkaste och mest intelligenta.

Som följd av det är det många djurägare, som ber mig ta reda på vem av hästarna som är stallets ledare. Alternativt vilken människa de anser bestämmer. Men om man ställer den frågan till en häst, får man alltid och utan undantag samma svar. De beskriver de olika flockmedlemmarnas personlighet, hästar så väl som människor.

Djurägare är sällan nöjda med det svaret, men om man upprepar frågan svarar de återigen likadant. Om än med en mer detaljerad beskrivning. Samma sak sker om man talar med hundar, eller andra flockdjur. Det tycks vara omöjligt för dem att definiera en, specifik ledare. Istället beskriver de ett sofistikerat samspel, där grunden för strukturen är att varje individ först och främst måste lära känna sig själv.

→ “Alla kungens hästar”, Emelie Cajsdotter, sida 23.

Jag tänker över saken. Ibland tror jag att vi alla hästmänniskor menar väl, när vi placerar begrepp som exempelvis “rangordning”, “ledare” och “bestämma”. Vi vill ha säkerhet och kontroll över vår kunskap om hästarna, som vi gärna vill umgås med. Det är så sant att omvärlden ibland kräver av oss som enskild individ att en bör känna sig själv om man ska fungera bättre tillsammans som ekipage. I en grupp, där kommunikation, samspel och kännedom om sig själv, liksom om varandra, är grunden för ett gott samarbete. Om vi ser på saken som så, att det finns olika vis att lära känna sig själv, tror jag inte det blir lika svårt att förstå vad jag menar med att vägledning när vi umgås med hästarna är att föredra än ledarskap.

151 152 153

4 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.