Utvecklas tillsammans

För Lilla Grå stod det på schemat lite hoppning, lite voltarbete, lite allt möjligt. Toti följde med och agerade som vanligt min lojala kamerakvinna. Nu har Cadonen tömkörts regelbundet på bara några dagar och jag tycker att lite tid behöver han emellan för att även om han vill hur mycket som helst så kan det slå tillbaka när en som minst anar det.

Ord kan egentligen inte beskriva dagens Orcado. Han var harmonisk, lugn, villig och arbetade helt underbart. Bara att gå omkring i snön på åkerpaddocken, som är ett par decimeter, är en kraftansträngning i sig. Dessutom att orka hoppa, trava och galoppera innebär ännu mer muskelstyrka. Styrka som han absolut besitter, men mindre van att belasta den.

Vi värmde upp med att kliva över bommar för att efter hoppa enstaka hinder. Sedan höjde jag till lite högre och då rev han – utan att bli skärrad eller spänd. Jag och Toti tittade lite på bilderna och såg att han är tung fram, men lättare bak. Det kan bero på både underlaget och dagsformen. Första tanken var att “Vi provar igen”, men sedan tänkte jag till ännu en vända och kom fram till att; om jag önskar att han blev lättare framtill är det bättre att ha flera låga bommar på rad. Just för att öva smidighet, styrka och uthållighet.

Redan igår när Klara var med och hjälpte mig fotografera nya utrustningen hade jag på känn att Orcado skulle kunna tänka sig att lägga sig ned. Av någon anledning sade jag inget, därför det kändes som att hela grejen bara fanns i tanken ännu. Kanske var jag lite feg själv att fråga honom. Igår kväll när jag funderade över vad vi skulle hitta på fick jag samma känsla till mig, ett ord “ligg”. Idag på morgonen samma känsla. Och idag lade han sig ned. Jag lyfte hans ena ben och lade två fingrar mjukt på bogen. Gav honom utmaningen “Backa” och frågade om det kändes rätt. Mycket lugnt lade han sig ned.

Det går inte riktigt beskriva känslan, alltså. Det är så fantastiskt att kunna använda våra kroppar till annat än rörelse.

Tänk vilka möjligheter som finns när två individer verkligen hittar på en massa fantasifulla saker, med bara en känsla. Med kommunikationen i centrum, nyfikenheten och engagemanget mot varandra. Vad mycket en tillitsfull relation, vänskap, kan ge. Orcado är en öppen individ. Han är mottaglig, närvarande, vill så mycket. Med Orcado känner jag mig verkligen som en nybörjare och han är min lärare. Trots det faktum att vi är lika mycket nybörjare, men han är modig och vågar anta utmaningar. Vi utvecklas tillsammans och är på samma nivå. Det känns underbart, rent ut sagt.

Sista bilden visar så mycket mer än en liggandes häst. Den visar vilken otrolig individ Orcado är, och för allt han kan åstadkomma.

117 118 120 123 124 127 129 130 133 141Foto: Toti Lindblom

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.