Marstall Vito

Tidigare har O&O fått St. Hippolyts EquiGard som ett basfoder. Ett foder som jag kom fram till som har låg socker- och stärkelsehalt, utan spannmål, melass och anpassat för EMS-, Crushing- och fånghästar bland annat. Jag har blandat ungefär en näve tillsammans med det enskilda som hästvännerna har haft behov av.

Sedan såg jag att EG hade löpt ur sitt bäst-före-datum, vilket för mig var lite snopet eftersom det varken luktade eller såg annorlunda ut. Då Orchidéa ändå inte tycker om det valde jag att kasta det som fanns kvar. I samband med att hitta någonting nytt att ersätta det gamla med bestämde jag mig för att fördjupa mig ordentligt i höanalysen som vi har på årets grovfoder. Utifrån analysen försöka göra en god foderstat.

Jag står helt för att en häst inte behöver spannmål, melass, socker- och stärkelserika foder och oftast behöver en häst sällan något överhuvudtaget om de har ett grovfoder som är av bra variant. I mitt fall erbjuds O&O extremt fint hö, tillräckligt för en högt presterande tävlingshäst. Det som brast var dock kvoten av kalcium (Ca) och fosfor (P). Samt för lite selen. När jag och min vän hade räknat lite på det här testade jag att beräkna en foderstat med foderstatsprogrammet från HästSverige.

En väldigt spännande upplevelse och jag har inte mycket egen erfarenhet eller kunskap att gå på, men jag vågar ändå tro att det är sant eftersom kvoten som räknades ut manuellt och med programmet stämde överens. En sak som går att diskutera är dock varför jag inte fick något svar på vilken halt selen i grovfodret låg på och varför jag inte kunde ange halten av selen i foderstatsprogrammet. Det beror helt enkelt på att markerna här är tillräckligt selenfattiga för att ens räkna med. Jag har inte vidare fördjupat mig i den punkten, men det vore spännande att forska mer i hur markerna ser ut idag.

Hur som helst, letade jag efter foder som kan balansera upp och täcka det som behövdes och då föll jag för att testa Marstall Vito. Först var jag inne på att sätta ihop ett helt eget foder av lite allt möjligt, men det hade kostat en hel del och det har jag inte riktigt råd med för tillfället. Och jag bara kände att; något annat än snabbmat för hästar borde finnas. Så av en slump hamnade jag på Exemia och såg att de gjort mycket arbeten kring eksemhästar. De är återförsäljare av Boetts täcken också, ett företag som gett mig ett seriöst intryck och positiv upplevelse.

Marstall Vito är spannmål- och melassfritt. Med en sockerhalt på 3,9% och stärkelsehalt på 3,5%, vilket är totalt 7,4%. Det är speciellt anpassat till hästar med bland annat ämnesomsättningsfel, fång, EMS, PSSM, Crushing och eksem. När jag knappade in värdena i programmet jämnades Ca/P-kvoten, samt täckte upp selenhalten. Som mycket annat måste en prova sig fram, visar det sig att det här inte blir bra, då är det så. Jag tvekar dock på det, för det känns som ett väldigt bra specialfoder. Det hade också varit roligt om O&O tyckte om det – och det gjorde dem, tjoho. Det ska bli spännande att se effekten på hästarna efter ett tag. I framtiden kommer en uppföljning och lite djupare tankar kring foder för övrigt.

123 124

2 kommentarer

    1. Jag älskar det också! Men lite frustrerande också. Tycker det inte finns så mycket information om ex. Marstall Vito. Det verkar inte vara många som vet om annat än Krafft och havre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.